Hvad er Glem mig Nots?

May 15

Hvad er Glem mig Nots?

Forglemmigej er lille, prangende blomstrende planter af arten Myosotis, tilhører familien Boraginaceae. Ca 50 forskellige arter af Pigfrø findes i slægten, og de varierer i størrelse og farve. Forglemmigej kan vokse som enårige eller stauder, afhængigt af område og sort. Disse blomster har erhvervet en kulturel betydning i mange dele af verden og er genstand for mange myter og legender. De anvendes af nogle kulturer for at mindes døde.

Udseende

De fleste arter af Forglemmigej varierer i højden fra 6 til 24 tommer, med pink, blå eller hvide blomster ca ¼ tommer på tværs. De har en urteagtige vækst vane, med skiftevis blade, der er typisk smalle og elliptisk i form, vokser fra ½ til 2 inches lang. Pigfrø stilke vokse i vinkler og ikke filial, og stængler og blade er dækket med lille, fuzzy hår. De fem-grafitmine blomster vokser i klynger på toppen af stænglerne, og de fleste sorter har en gul center. De fleste sorter af Forglemmigej er voldsom bloomers.

Habitat

Forglemmigej er hjemmehørende i Europa og New Zealand, selv om de kan findes i mange forskellige dele af verden. Et populært valg for blomsterhaver, har de været almindeligt dyrket prydplante bruger og har undsluppet dyrkning og blive invasive i mange områder. Planter af arten Myosotis foretrækker jævnt fugtig, veldrænet jord, og vilde Forglemmigej findes således ofte vokser langs søer, vandløb og floder. De kan tåle fuld sol til halvskygge og foretrækker jordbund med en neutral pH. Forglemmigej er meget fleksibel, og forskellige sorter har etableret sig i områder, der spænder fra våde, lavtliggende dale til alpine enge. De kan findes vokser i tempererede områder over store dele af kloden.

Indvirkning på indfødte planter og økologi

I våde områder danne Forglemmigej, der har undsluppet dyrkningen ofte store monokulturer, der kan outcompete indfødte planter og reducere den mængde og mangfoldighed af vegetation. Forglemmigej indeholder også stoffer, der er giftige for mange pattedyr ved indtagelse, og dette kan påvirke lokalbefolkningen. De etablerer sig lettest i forstyrrede områder, gengiver frodigst. De overføres seksuelt og vegetativt, spredning af frø og udloeber. Forglemmigej kan også vokse i grundt vand, hvor de kan give tilflugtssteder for øgede antallet af vingede vandlevende insekter. De rang normalt nær midten af de fleste invasionsevne skalaer.

Kulturel betydning

Forglemmigej har været værdsat af mange forskellige kulturer gennem historien, og disse små blomster er blevet genstand for myter og legender. Ifølge en historie fra den kristne tradition fik blomsten sit navn efter at Gud havde hedder alle de andre planter; de oversete Pigfrø udbrød: "Glem mig ikke, O Herre," og dermed fik sit navn. En anden kristne fortælling har blomsten råber, "Ikke glemmer mig!" som Adam og Eva forlader Garden of Eden. Blomsten har optrådt i poesi og prosa gennem historien, fra England til Egypten, hvor man mente, at inspirere visioner når placeret på øjenlågene. Det var blomsten af valg for Henry IV af England, der blev vedtaget det som sit symbol efter hans eksil i 1398.


© 2020 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com