Hvad er meningen med Kente klud?

October 3

Kente klæde er den mest kendte afrikanske tekstil- og en af de mest beundrede tekstiler i verden. Sin blændende farver og indviklede geometriske mønstre plus sin lange historie har gjort det populært i dette land som et symbol på afrikanske stolthed. Maskine-trykt efterligninger, mange af dem fremstillet i Kina og Korea, er bredt tilgængelige. Men sandt kente klæde blev udviklet i Ghana af Ashanti mennesker hundreder af år siden. Det er vævet på en smal, vandrette væven i strimler, der er 3 til 5 inches lang og 5 eller 6 fod lange. Flere strimler er syet sammen for at gøre en klud.

Anvendelser af kente klud

Kente blev oprindeligt båret kun af den kongelige familie og højtstående personer i Ashanti samfund. I dag, som selv de mest indviklede mønstre er mere bredt tilgængelige, er mange mennesker i stand til egen håndvævede kente klud. Dugen er værdsat højt og bæres kun på de vigtigste sociale eller religiøse begivenheder, lidt ligesom en smoking eller fancy bolden kjole i vestlige samfund. Mænd bære et stort stykke draperet omkring kroppen som en Roman toga, mens kvinder kan bære to eller tre mindre stykker som en stjal, en nederdel eller en skulder-blottelse kjole.

Mønstre

De kunstfærdige mønstre er kente klæde mest særkende. Der er mere end 300 navngivne designs, hver enkelt med variationer i farve og fordeling af motiver. Disse mønstre er lavet af vævere, hvem benævne dem og overdrage betydninger. Der er ofte lidt forbindelse mellem navnet på mønsteret og dens udseende; navne mindes en person eller begivenhed, eller er taget fra ordsprog. En person med flere kente klude vil vælge den ene til at bære en bestemt begivenhed af mønsteret betyder så meget som dens udseende. For eksempel, for at deltage i et bryllup, kan en person vælge at bære en klud i sika fre mogya mønster. Disse ord er et ordsprog, som betyder "penge tiltrækker blod forbindelser" i sproget Ashanti. Implikationen er, at en succesfuld person deler hans rigdom med hans familiemedlemmer--en kompliment til giveren af vielsen.

Eksempler på mønstre

Her er nogle andre eksempler på kente mønstre:

Toku kra toma betyder Tokus sjæl klud. Dette mønster mindes en kriger dronningen Moder opkaldt Toku som blev dræbt i slaget. Mønstret symboliserer mod, lederskab og heltemod.

Sika futoro, hvilket betyder guld støv, minder om fortiden da guldstøv var Ashanti valuta. De dominerende gule, orange og røde farver i dette mønster, plus sin lille skala, efterligne udseendet af guldstøv. Dette mønster betyder passende nok, rigdom.

Nyankonton middelværdi er Guds øjenbryn, og betyder regnbuen. Arrangement af warp tråde i dette mønster forsøger at efterligne en regnbue, og mønsteret betyder guddommelig skønhed og kreativitet og er et godt varsel.

Adwinasa mønster var tidligere båret kun af konger. Dens navn minder om de ord, sagt af weaver, der havde forsøgt at oprette et superlativ klud ved hjælp af hver bekendt vævning motiv. Da han færdig, sagde han, "adwin asa," hvilket betyder, "alle motiver er brugt op." Denne klud er set på som top kvalitet og symboliserer royalty og ekspertise.

Farve symbolik

Farverne i kente klæde er også symbolsk. Nogle klude er vævet bare i sort og hvid, men de fleste bruger en vifte af farver, som kan tilføje nuancer til betydningen formidles af mønstret. Nogle af disse er:

Sort--modenhed, herunder åndelig dybde erhvervet som man modnes.

Blå--fred, ligesom himlen

Grøn--plantning, vækst, fornyelse

Gul og guld--royalty og rigdom

Rød--blod, død, opoffrende ritualer

Maroon--jorden, healing

Sølv--måne, sindsro

Hvid--rensning ritualer

Grå--aske, og derfor udrensning og healing ritualer

Kurv klud

Ordet "kente" kommer fra "kenten," hvilket betyder kurv. Oprindeligt, kente klæde var vævet med rafia fiber, så det blev kaldt kenten ntoma, hvilket betyder, at kurven klud. De indviklede mønstre kan også foreslå udseendet af en kurv.


© 2023 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com