Hvordan planter får vand fra jorden?

May 11

Hvordan planter får vand fra jorden?

Funktion

Ligesom de fleste andre levende organismer, planter har brug for vand for at overleve. Uden den kan ikke normale livsnødvendige funktioner fortsætte. Deres placering i jorden gør det muligt for vandet at indtaste planter gennem deres rodsystemer og rejse opad herfra. Root system design varierer efter familien af planter. Græsser har en høj root tæthed inden for jord, hvor de er plantet. I sammenligning har grøntsager en lav root tæthed, som hver har kun én rod klynge pr.stk. Denne massefylde komponent spiller en rolle i hvordan planter cirkulere vandet i hele deres systemer.

Interessant nok, bruge planter kun omkring 1 procent af vandet de uddrag fra jorden. Denne 1% bruges i fotosyntesen, hvor lyset fra solen omdannes til glukose brændstof for organismen. Resten af vandet fordamper til atmosfæren. Vand absorption satser varierer efter jordbundsforhold, miljøforhold og fysisk makeup af anlægget.

Funktioner

Med Rodsystemet er det vigtigste punkt i kontakt til en vandkilde, har planter at arbejde mod tyngdekraften for at få denne livsnødvendige element fra rødderne til bladene. Ruten går fra rødderne, op gennem stænglen, i bladene, derefter i luften. For at gøre dette, kræves en vis grad af spænding eller tryk, at presse vandet igennem. Forbløffende, den stærkeste pres kommer fra air miljø, der omgiver anlægget. Som sådan, flytter vand fra rodsystemet lavtryks kraft til højtryks styrken af den omgivende luft.

De fleste planterødder yderligere forbedre deres evne til at få vand ved at dyrke rodtråde på deres overflade. Disse hår arbejde for at øge root's areal i hele jorden. Da det er de roden tips, at spiller en aktiv rolle i absorption, er de også mulighed for at dyrke nye celle formationer. Dette er, hvad gør det muligt for rødder vokse dybere i jorden.

Effekter

Mens det giver mening at antage, at planternes rødder bare naturligt absorbere vand som svampe, er dette ikke tilfældet. I stedet skal en række kemiske reaktioner finde sted, for at vandet faktisk flytte ind i den root celler. Disse celler får sukker fra plantens blade og salte fra den omgivende jord. Sukker og salte indeholdt i cellerne er hvad trække vand indeni rødderne. Derfra, er vandet trukket opad i anlægget ved lignende kemiske reaktioner og en suge kraft fra bladene. Denne suge effekt skyldes den fordampning proces, der finder sted langs blade celler.

Gennem en kombination af rodvækst, lufttryk og kemiske reaktioner i individuelle planteceller, er vand absorberet i rødderne og rundsendt i hele plante kroppen. I realiteten arbejde alle dele af organismen sammen om at sikre nødvendige vandforsyning er stillet til rådighed.


© 2020 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com