Hvorfor er det første lag af jordprofilen den vigtigste?

January 22

Hvorfor er det første lag af jordprofilen den vigtigste?

Jordbunden er en del af livet, som vi ofte overser, medmindre vi henvende sig til havearbejde. Endnu, uden jord, ville vi have noget liv. Det øverste lag af jorden, eller det øverste jordlag, huser alle de nødvendige elementer for planter til at vokse og anses for premium jord. På byggepladser, de ofte bevidst fjerne muld og gemme den til at dække jorden, når projektet er afsluttet. Erosion af vind og regn, som kan anvendes uden muld er sædvanlige indtil et nyt lag former efter års forvitring.

Vækstmediet

Det første lag af jord er medium til planternes rødder. Er alle de næringsstoffer, der planter behov inden for det øverste lag. I nogle områder kan dette lag kun være et par inches tyk, mens i andre hvor jorden ikke blevet forstyrret, kan det nå flere fod under overfladen. Planternes rødder trives i denne jord og holde det på plads mod erosion.

Nedbrydning

Det øverste lag af jordbunden holder normalt uopløst mineraler i ler. Mikrober, svampe og en helt underjordisk verden af liv, der arbejder hele tiden i nedbrydning af organisk materiale live inden for top 12 inches af jord, hvor vand og luft er som regel rigeligt.

Høj efterspørgsel

Der er en høj efterspørgsel efter god muldjord i byggeprojekter. Mange byområder ikke længere har deres oprindelige lag af muldjord, og så nogen projekter, der kræver resurfacing af jorden skal bringe i den nødvendige jord. Uden et godt lag af muldjord, vil landskabspleje planter eller græsplæner kæmpe for at leve uden de nødvendige næringsstoffer til rådighed til deres rødder.

Forvitring tager tid

Iført væk af vind og regn, kombineret med livet i undergrunden, tager år at bygge en 12-tommer lag af mørke jord, der er rig på næringsstoffer og mineraler. Metaller rust og nedbrydes; glas chips og fragmenter; træ rådner og smuldrer; papir opløses; beton undergraver i sand. Disse elementer alle bo inden for det øverste lag af jorden. Planter rod let, vokser, dør og nedbrydes, tilføje organiske komponenter til mix.


© 2020 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com