Køkkenhaver af 1800-tallet

August 21

Køkkenhaver af 1800-tallet

Før 1900, var der ingen køle og mad var sjældent afsendte lange afstande i dag. Som følge heraf havde langt flere mennesker deres egen vegetabilske haver for at forsyne sig med friske råvarer. Indholdet af disse køkkenhaver varierede efter personlig smag og klima; beboere i forskellige økosystemer var nødt til at ændre deres haver til at rumme hvad var villig til at vokse i deres områder.

Åbn bestøvet frø

Åben bestøvede frø er frø fra planter, der er gået til frø. Disse frø er gemt for plantning af næste år. Mange hybridsorter, som er skabt ved at krydse to sorter af grøntsager, kombinere styrkerne ved de to sorter, men producerer ikke frø. I 1800-tallet var der langt flere ikke-hybridiseret sorter af grøntsager, der dyrkes, og flere mennesker har gemt deres frø for det følgende år have.

Økologisk havearbejde

I 1800-tallet fandtes der ingen syntetiske pesticider eller kunstgødning tilgængelig, så alle haver var effektivt økologisk. Gartnere vedligeholdes sundhed af deres jord af roterende afgrøder, anvende både grønne og gødsel og tillader områder at ligge brak for at regenerere. Mange teknikker i samarbejde med jorden blev udnyttet for at maksimere udbyttet og minimere problemer med skadedyr og sygdomme. En meget almindelig teknik var at intersperse sorter af grøntsager for at minimere spredningen af ethvert skadedyr eller sygdomme, der forekom i haven. Mange fra 1800-tallet havearbejde teknikker bruges stadig.

Sort

Langt flere sorter af grøntsager blev almindeligt dyrket i 1800-tallet end dyrkes i dag. Stordriftsfordele og omfattende udbredelse af centralt dyrkede grøntsager har reduceret vifte af vegetabilske stammer til en brøkdel af hvad eksisterede 200 år siden. Mens massive dyrkning af et par stammer tillader priserne at falde, er resistens over for sygdom og pest, der ligger i sorten faldet. Dagens monokulturer er mere modtagelige for sygdommen, fordi sygdomme kan spredes lettere gennem identiske planter. Disse sygdomme er kontrolleret af store doser af syntetiske pesticider. De større tidskrav og vanskeligheder, der er involveret i transport i 1800-tallet også modet bred formidling af enkelt stammer, og bidraget til at bevare mangfoldighed af grøntsagssorter, og vedligeholdelse af visse stammer i lokale områder.

Praktiske

Selv om der var mange enkeltpersoner, der omhyggeligt dyrkede eksotiske planter som orkideer eller sjældne grøntsager i 1800-tallet, hovedparten af vegetabilske gartnere dyrke for at brødføde sig selv og deres familier, og som et resultat de fleste køkkenhaver var begrænset til sorter der var høj i protein og der ville vokse godt i lokale forhold. De fleste haver featured kartofler, majs, bønner, tomater, broccoli og agurker og årstidens bladgrøntsager som salat og grønkål.


© 2021 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com