Nytteplanter i Chihuahua ørkenen

May 11

Skrævende grænsen mellem USA og Mexico, dækker Chihuahua ørkenen et større areal end 200.000 kvadrat-miles, hvilket gør det til det næststørste ørken i Nordamerika. Planteliv i Chihuahua ørkenen består hovedsageligt af lavt voksende buske og en række små sukkulenter, herunder flere planter engang almindeligt anvendt af lokale indfødte folk. Nytteplanter i Chihuahua ørkenen stadig vokse i overflod på tværs af landskabet, leverer mad og medicin for befolkningen i regionen.

Lechuguilla

Endemiske til Chihuahua ørkenen, lechuguilla (Agave lechuguilla) er en art af agave fælles områder med kalksten-rige jord. Det er en lavtvoksende arter består af tykke buede blade, toppet af skarpe pigge, som fortjent det øgenavnet "shin dolke." Fra slutningen af foråret til midsommer producerer lechuguilla høje blomstrende stilk toppet af tyk-grafitmine blomster.

Brugt af indfødte folk i århundreder, bladene af lechuguilla var bankede for at producere fiber for reb og tøj og tyk hjertet var ristet i mad. Ud over sin mere almindelige skik, blev lechuguilla også brugt som sæbe på grund af sin høje saponin indhold.

Sotol

Vokser til 5 fod i højden, er sotol (Dasylirion wheeleri) en stedsegrøn busk kendt for sin kugleformet vækst vane og 17-foot-tall blomstrende stilk toppet med små waxen blomster. Det var engang udnyttet af Apache, Chiricahua og Mescalero befolkningen i Chihuahua ørkenen som en kilde til mad og fiber. Skrællet og brændt, blev hjerter af sotol brugt som en mel til brød eller blandet med vand og fermenteret for at gøre en berusende drik. For at udtrække fiber for reb og tøj, var lange tornede blade og tyk stilk bankede for at løsne sin blødt kød og derefter tørret i solen.

Lilla-frugter figenkaktus

Fælles i hele Chihuahua ørkenen, lilla-frugter figenkaktus (Opuntia phaeacantha) danner tætte 8-foot-tall krat i lavtliggende områder i hele regionen. Kendt for sin tornede pad-lignende blade og årstidens bestand af lille rødlig-lilla frugt, blev det flittigt brugt af Havasupai, Navajo og Pima som en kilde til mad og medicin i århundreder. Både blade og frugter af anlægget var spist, og blev udarbejdet i en række forskellige måder. Ud over at spise frugten rå, var det tørret, syltet eller forvandlet til papirmasse og anvendes i bagning. Når pigge blev fjernet, blev bladene kogt eller stegt og spist som en grøntsag. Et laegemiddel foregik fra frugtkoed kødet af blade, som havde mange gynækologisk ansøgninger om Pima mennesker.

Creosot Bush

En af de mest udbredte buske i Chihuahua ørkenen, creosot bush (Larrea tridentata) blev flittigt brugt af Tohono O'odham folk i regionen som medicin, en kilde til fiber og i produktionen af værktøjer. Den harpiksholdige, mørke-grøn blade blev kogt for at oprette et te anvendes til behandling af luftvejssygdomme, samt bliver brugt som et grødomslag til at lindre menstruationssmerter og sammentrækninger i fødsel.

Når moden, de tykkeste grene blev udhugget for at gøre syl håndtag og musikinstrumenter og var nogle gange brugt til at bygge cradleboards. De bøjelig unge grene blev en vigtig kilde til fiber til koste og tag stråtag, værdsat for deres robust natur og insekt frastødende lugt.


© 2020 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com