Tropiske jordbundstyper

August 13

Tropiske jordbundstyper

Tropiske jordbundstyper variere i type og sammensætning så meget som jordbund i tempererede klimaer. Nogle tropiske jorde er meget gamle fra erosion af prækambriske klipper og andre er de seneste produkter af vulkansk aktivitet. Jord findes under tropiske regnskove kan blive dårlig i næringsstoffer, fordi alle de organiske materialer hurtigt tages af levende organismer med meget lidt af de næringsstoffer, at nå jorden. Dette er grunden til landbrug i Amazon er så svært.

Oxisols

En fælles jordtype fundet i troperne er oxisols. Navnet er afledt af det faktum, at disse jorder er rige på oxid mineraler såsom bauxit. Oxisols findes under regnskove i Sydamerika og Afrika og i øde områder af Australien.

I regnskoven, må planteliv søge næringsstoffer fra kuldet af rådnende materiale i skovbunden, fordi den underliggende jord er næsten blottet for organisk materiale, kalium og nitrogen. Samspillet mellem insekter, micorrhizal svampe og henfaldet plante kuld holde livsnødvendige næringsstoffer cykling gennem skovøkosystem.

Ifølge University of Michigan, er regnskoven dækket af et tyndt lag af næringsrig, rådnende plantemateriale over et lag af hårde oxisols, der indeholder jern og aluminium med lille eller intet indhold af næringsstoffer. Dette lag sidder på toppen af et lag af ler og rock.

Skråstreg og brænde landbrug forstyrrer skov næringsstof cyklus, og efter kun et par sæsoner, næringsstoffer fra brændende træerne er væk og jorden bliver uproduktive.

Ultisols

Ultisols er en jordtype, fundet i Sydamerika, ækvatoriale Afrika og dele af USA. Disse jordtyper kan findes i områder med tropiske eller tempererede skove og er mere produktive end oxisols. Denne jordtype er lerede og rig på jern og aluminium.

Ifølge United Nations University, ultisols svarer til oxisols men er meget sure. Denne type af jord er uproduktive for landbruget på grund af hurtig kemiske og økologiske nedbrydning.

Andisols

På øerne i Stillehavet kan nogle af verdens mest produktive jord findes. Andisols er lavet af forvitring og udvaskning af vulkansk aske og murbrokker. Andisols indeholder partikler af porøse vulkansk glas, hvilket gør dem gode til at fastholde fugt for planter.

En anden grund til andisols er produktive jord er deres evne til at lave fosfor, hvilket gør den utilgængelig for planter. Ifølge University of Wisconsin er andisols udbredt på øer i regionen Ring af ild, som cirkler Stillehavet.


© 2020 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com