Typer af forvitring af klipper

October 6

Typer af forvitring af klipper

Vejrlig ændringer klipper fra ustabile materiale til stabile ved hjælp af en lang række mineraler og naturens kræfter. Vind, vand, varme og is er bare et par eksempler på forvitring kilder. Ligesom alle spørgsmål, de kræfter, som vejret sten kan forårsage kun mekanisk eller kemisk ændre. Sten, der er smadret, smeltet eller blæst op, for eksempel, er mekanisk forvitret. Når vand og mineraler reagerer og udveksle atomer med rock materiale, er det kemisk forvitret.

Mekanisk forvitring

Fysisk belastning pres fra miljøet eller levende ting er en konstant bidragyder til den mekanisk forvitring af klipper. Planter eller dyr ved hjælp af klipper for habitat tilføjer vægt og fysisk stress. Denne stress forårsager brud og revner kaldes leddene for at forekomme i rock former. Naturkatastrofer såsom vulkanerne eller jordskælvene er dramatiske, men mindre hyppige vejrlig kilder. Når sten er mekanisk ændres bevarer de deres oprindelige mineralske sammensætning. Selv i tilfælde af smeltet sten, eller lava, har klipperne kun undergået en fysisk fase ændring på grund af varmestress. Frost wedging er når regnvand kan fryse inde revner af sten udvide og belaste hvad kaldes den krystallinske struktur af rock molekyler.

Kemisk forvitring

Ned i jorden hvor klipper og miljø er i konstant kommunikation er stedet for mest kemisk forvitring kilder. Vand er en central aktør i denne proces, bidrage til tre separate kilder af vejrliget. Vand bryder umiddelbart op af mineral sammensætningen af sten gennem en proces kaldet hydrolyse. Denne proces indebærer udveksling af brint ioner fra vand til klipperne, at kompromittere den strukturelle gitter af rock molekylære sammensætning. Kulsyre er en anden kilde af forvitring forårsaget af vand. Kuldioxid produceres naturligt i jorden let reagerer med vand til at producere denne syre, der oxiderer rock materiale danner nye forbindelser og nedværdigende rock sammensætning. Derudover kan vand blive absorberet i rock gitter og skabe en helt anderledes materiale og mineralske struktur. Når kemisk forringede rock materiale er vasket eller blæst væk, hele processen kaldes erosion. Udvaskning opstår når mineral ioner reagerer med agenter og rock er nedbrudt. Oxidation og dehydrering er også eksempler på kemisk forvitring.

Resultater og virkninger

Resultater af kemisk forvitring generelt producerer salte, ler, sand eller silica, slugter og kløfter. Mekanisk forvitring producerer bjerge, klipper og plateauer, grus og øer. Oprindelsen af vores salt-baserede havmiljø kan spores tilbage til den salt biprodukt fra kemisk forvitring klipper på jorden at blive flyttet og afsondret i oceanerne for milliarder af år. Bjerge og øer er resultatet af massive fysiske forvitring forårsaget af store forskydninger i kontinental plader, der smadre sammen at gøre bjerge eller bryde ud og skabe øer.


© 2022 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com