Variabler i jorderosion

February 14

Variabler i jorderosion

Jorderosion er en af måder, som jordbunden nedbrydes, bliver mindre frugtbar og af dårlig struktur. De to fysiske agenser af jorderosion er vand og vind. Landbrugspraksis kan fremskynde jorderosion ved disse kræfter eller arbejde for at bevare jorden. Jord ledelsespraksis, vekseldrift og omhyggelig tilling bidrage til at reducere jorderosion.

Jordtype

Jordbundens fysiske og kemiske egenskaber påvirker dens modstandsdygtighed over for erosion. Jord med højt indhold af organisk materiale og stærke strukturer modstå erosion mere end jord, der indeholder en høj andel af meget fine siltpartikler. Jordbunden selv som vand kan hurtigt flow har en høj infiltration Vurder og erodere langsommere end dem, hvor vandet puljer på overfladen. Landbrugspraksis tilling og beskæring nogle gange lavere jordens niveauer af organisk materiale, forårsager dårlig jordens struktur. Derudover kan disse praksis kompakt jorden og danner en skorpe, gennem hvilke vand ikke let flow. Vind erosion påvirker også jord med meget fine partikler, løfte de små partikler i luften og blæser de større partikler langs jorden.

Fugt

Regnskyl og afstrømning er to variabler i jorderosion af vand. Den kraft, hvormed regndråber ramte jorden, især ved høj intensitet torden, kan nedbryde jordens struktur og fjerne jorden. Lette jorde, der indeholder fint sand og silt partikler er særligt modtagelige for denne form for erosion. Afstrømning opstår, når overskydende vand på en skråning ikke kan trænge ind i jorden og er fanget på overfladen. Vandet løber ned ad skråningen, tager det øverste lag af jordbunden med det. I varme klimaer bliver jorden tør og endda udtørret, frigive jordpartikler, der kan være eroderet af vinden.

Vegetation

Rødderne af vegetation holde jorden sammen og styrke dens struktur. Jord uden vegetative dække er løs, har en svag struktur og er uden beskyttelse fra virkningen af regn. Vegetation også bremser overflade afstrømning og tillader det overskydende vand at infiltrere jord nedenunder. Planter, der helt dækker jorden er mere effektive til at forebygge erosion end dem med kun delvis dækning. Planter, der har lange voksende perioder er mere effektive end dem, der forlader jorden bare for en periode, især i regntiden. Glat, nøgne jord er også modtagelige for vind erosion, som de ikke har nogen modstand mod vinden blæser på tværs af dem.

Topografi

Lå på jorden er også en variabel i jorderosion. Erosion af jorden på stejle skråninger er gennem afstrømningen af vand under jorden med det. Jo stejlere hældningen, jo hurtigere vandet bevæger, picking op mere og mere jord langs vejen. Lange pister også miste mere jord på denne måde end korte skråninger. Plante store træer som læhegn beskytter store vidder af jord, som felter, fra erosion af vinden.


© 2020 Shareoflancaster.com | Contact us: webmaster# shareoflancaster.com